Sağlık

Sonbahar mevsimi migreni tetikliyor!

 

Ülkemizde 12 milyon kişide görülüyor!

Güneybatı rüzgarında dışarı çıkarsan…

Sonbaharda azalan D vitaminine dikkat!

Migrene karşı 6 etkili önlem!

 

SONBAHAR MEVSİMİ MİGRENİ TETİKLEYİYOR!

Dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olan migren, genellikle başın bir yarısında gelişen şiddetli ve zonklayan bir baş ağrısı olarak tanımlanıyor. Türkiye’de 12 milyon insanı etkileyen ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilen migren, hava değişikliklerinden etkilenen bir hastalıktır. Özellikle sonbahar mevsiminde sıcaklığın düşmesi, nemin azalması, barometrik basınç değişimi, rüzgar gibi faktörler migreni tetikleyebilmektedir. Birçok araştırma mevsimsel migren ataklarının sonbaharda diğer mevsimlere göre daha sık görüldüğünü gösteriyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, Migren ataklarını azaltmak için yıl boyunca önerilen önlemlerin yanı sıra sonbahara özel bazı önlemlerin de alınması gerektiğine dikkat çeken, “Migren düzenli yaşamı sever. Bu nedenle diyet, egzersiz ve uyku döngülerinde alınan önlemler migren ataklarını azaltır. “Ayrıca özellikle güneybatı rüzgarlarında mümkünse dışarı çıkmamak, vücudu mikroplardan korumak ve D vitamini eksikliğine karşı önlem almak, alerjiye yatkınlık varsa tetikleyici faktörlerden kaçınmak da alınması gereken en önemli önlemlerdir. sonbahar ayları” diyor. Nörolog Dr. Nebahat Bilici, Sonbahar aylarında migren baş ağrılarına karşı dikkat etmeniz gereken 6 kuralı anlattı; Değerli teklifler ve uyarılarda bulundu!

Hava raporunu yakından takip edin

Sonbaharda hava sıcaklığının azalması, havadaki nemin azalması, barometrik basınçtaki değişiklikler ve rüzgar gibi faktörler migren ataklarını tetikleyici rol oynuyor. Araştırmacılar barometrik basınçtaki azalmanın beyindeki kan damarlarının genişlemesine neden olarak migren ataklarını artırdığını bulmuşlardır. Rüzgar, özellikle güneybatı rüzgarları taşıdığı çeşitli toz ve mineral parçacıkları nedeniyle migren ataklarını artırıyor. Nebahat Bilici, sıcaklık ve basınç değişimlerine karşı hassasiyetiniz varsa hava tahminlerini yakından takip etmeniz gerektiğini belirterek, “Böylece güneybatı rüzgarlarında dışarı çıkmaktan kaçınabilir, mecbursanız da önlem alabilirsiniz. güneybatı rüzgarının savurduğu ve migren atağını tetikleyen parçacıklardan korunmak için dışarı çıkarken maske takmak gibi.”

Sonbahar alerjisine karşı önlem alın

Sonbaharda bazı hastalarda hem alerji hem de migren şikayeti ortaya çıkabilir. Yapılan bir araştırmada alerjisi olan her 2 hastadan 1’inde migren tespit edildi. Alerjenler yüksek olduğunda vücudumuzun ürettiği histamin (bağışıklık tepkilerinin düzenlenmesinde rol oynayan bir salgı) miktarını artırır ve bu da sinüslerde iltihaplanmaya neden olarak migreni tetikleyebilir. Alerjiye yatkınlığınız varsa alerjenlerden uzak durmayı veya doktorunuzun önerdiği alerji ilaçlarını düzenli kullanmayı unutmayın. Ayrıca sinüslerdeki iltihabın ilerlemesini önlemek ve ikincil migren ataklarını azaltmak için oda havasını temizleyen HEPA filtreleri ve anti-alerjik yatak ve yastık örtülerini kullanmak oldukça faydalı olacaktır.

  Vücudunuzu mikroplardan koruyun

Sonbaharda soğuk algınlığına veya gribe neden olan virüsler üst solunum yollarında ve sinüslerde iltihaplanma ve tıkanıklığa neden olabilir. Bu faktörler migreni de tetikleyebilir. Bu nedenle mikropları vücudunuzdan uzak tutmak migren ataklarına karşı almanız gereken bir diğer önemli önlemdir. Nebahat Bilici, “Gün boyu ellerinizi yıkamak, el dezenfektanları kullanmak ve hasta kişilerden uzak durmak, soğuk algınlığı ve gribin tetiklediği sonbahar migreninin önlenmesine yardımcı olacaktır” diyor.

Hafta sonları uykunuzu kaybetmeyin

Migren ataklarından korunmak için sağlıklı uyku alışkanlıklarına öncelik vermeniz çok önemli. Ancak sonbaharda gün ışığı azalır ve bunun sonucunda uyku düzenleri değişir. Bu sistem bozulduğunda migren ataklarının sıklığı artar. Migren ataklarını önlemek için hafta sonları da dahil olmak üzere her gece 7-8 saat kaliteli uyku uyumaya dikkat edin.

  Yeme alışkanlıklarınıza dikkat edin

Migreni tetikleyen gıda kaynaklı faktörlerden kaçınmak için ne yediğinizin ve içtiğinizin farkında olmanız önemlidir. Bir yemek günlüğü tutmak ve gıdayla ilişkili migren tetikleyicilerini belirlemek bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca açlığın kan şekerinin düşmesi migren ataklarını tetikleyebileceği için ana ve orta öğünlerinizi atlamamaya dikkat edin.

  D vitamini seviyenizi kontrol ettirin!

Havaların soğuması ve günlerin kısalması, kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirmemize neden oluyor. Cildimiz güneşe maruz kalarak D vitamini üretir, dolayısıyla dışarıda fazla vakit geçirmediğimizde D vitamini seviyemiz düşer. Araştırmaya göre; D vitamini düzeyindeki azalma migreni tetikleyebilir ve daha sık gelişmesine neden olabilir. Yeterli D vitamini sentezi için haftada en az üç kez güneş koruyucu uygulamadan yüzünüzü, kollarınızı ve bacaklarınızı 15-30 dakika güneş ışığına maruz bırakmayı unutmayın. D vitamini eksikliğiniz varsa doktorunuzun önerdiği şekilde ağızdan veya kas içi enjeksiyonla telafi edebilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu