Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Orta Vadeli Programda dijital teknolojilerin önemine değindi
Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Cet Tan, ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program hakkında şunları söyledi: “Sanayi ve tarımda teknolojik gelişmelere odaklanılırken, dijital teknolojilerin yaygınlaşması da yapay zeka, otonom sistemler, bulut bilişim ve büyük veri analitiği olarak bu yatırımların artmasının ve teşvik edilmesini büyük önemsiyoruz.” Bu kelimeyi kullandı.
Tan, yaptığı yazılı açıklamada, 7 öncelikli yapısal alan olarak belirlenerek büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm başlıkları altında açıklanan programın, , iş ve yatırım ortamında, üretimde rekabet gücünün artırılmasına yönelik çalışmalar yapacağız. amacını belirtti.
Programın detaylarına da değinen Tan, şöyle devam etti:
“Orta Vadeli Programda, özellikle tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasına yönelik planlamanın önemi, katma değerli işlerin desteklenmesi, lojistik maliyetlerin azaltılması gerekliliği, kent çeperlerinde tarımın gelişmesinin sektöre etkisi” vurgulandı. genç nüfusun sektöre katkısı, jeotermal enerji ve seracılıkla organize tarım bölgeleri, ileri teknoloji kullanımı ve sorunların çözümünde ileri teknolojinin kullanılması. Gerçeğin tespit edildiğini görmek, tarımsal üretimimizi arttırmaya yönelik önemli adımları içermektedir. Tarım arazilerinin korunmasına, kullanım amacı ve aktif kullanımı dışında kullanılmasının engellenmesine yönelik zorlayıcı ve teşvik edici düzenlemeler uygulanarak sulanabilir alanlar artırılacak, arazi ve tarım parselleri bazında minimum ve maksimum üretim alanları belirlenecek. Çiftçi başvuruları, üretim izinleri ve ekim denetimleri ortaya konulacak, gıda fiyatlarında istikrarın ve gıda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve verim dikkate alınarak üretim planlaması yapılacak. arazinin kabiliyeti ve yağış ve sulama imkanları. Yaş meyve sebze ürünleri tedarikinin sürekliliğinin sağlanması Enerji kaynaklarının sağlanması amacıyla, jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu uygun alanlarda Sera Organize Tarım Bölgeleri (OTB) kurulmasına yönelik yatırımlar hızlandırılacak ve sera yenileme yatırımları desteklenecektir. yeni sera konseyi. “Lojistik maliyetlerini azaltarak tüketicilerin tarım ürünlerine uygun fiyatlarla ulaşabilmesini sağlamak amacıyla değerli tüketim merkezleri olan kentlerin çeperlerinde kentsel tarım desteklenecek ve gençler tarım sektöründe istihdam edilecek.”
Son dönemde yaşanan aşırı yağış, kuraklık, yangın gibi doğal afetlerin, Türkiye’nin iklim değişikliklerinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacağını gösterdiğini vurgulayan Tan, Orta Vadeli Program’da yeşil dönüşüme yönelik belirlenen politika ve tedbirlerin kapsamlı, geniş ve iyi bir çerçeveye sahip olduğunu ifade etti. -planlanmış program. o yaptı.
Can Ata Tan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Temel amaç iş ve yatırım ortamında bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirmek, ekonomiyi daha rekabetçi hale getirmek, istihdamı, ihracatı ve üretimi artırmaktır. Bu kapsamda program döneminde şirket kuruluş ve tasfiye süreçleri iyileştirilecek, bürokrasi azaltılacak, süreçler hızlandırılacak ve süreç maliyetleri azaltılacak, yasal ve finansal süreçlerin iyileştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmasına öncelik verilecek.’Büyüme ve Ticaret’ başlığı altında yerli üretim konuları ele alınacak. Sanayide ürün bazlı teknolojik dönüşüm, lojistik altyapının güçlendirilmesi, sanayi alanlarının genişletilmesi, planlı tarımsal üretim, ticari anlaşmaların derinleştirilmesi, hizmet ihracatının desteklenmesi son derece değerli.Burada yapılacaklar hassas atılımların ihracatımızı kolaylaştıracağına inanıyorum. Gelişmiş dünya ülkeleri 21. yüzyılda üretimlerinde teknoloji odaklı büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Ülkemizin teknolojik çağın gereklerini karşılayabilmesi için dijital dönüşüm konusunda büyük adımlar atması gerekiyor. “Sanayi ve tarımdaki teknolojik gelişmelere odaklanırken yapay zeka, otonom sistemler, bulut bilişim ve büyük bilgi analitiği gibi dijital teknolojilerin yaygınlaşmasına ve bu yatırımların teşvik edilmesine büyük önem veriyoruz.”