Başörtüsü teklifi komisyonda
Başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi ve aile bütünlüğünün korunması amacıyla Anayasa’nın 24. ve 41. maddelerinde değişiklik yapılması önerisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.
TBMM Anayasa Kurulu, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. Anayasa değişikliği teklifine AK Parti Küme Lideri İsmet Yılmaz ve 336 milletvekili imza atarken, AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti heyet üyeleri katılırken HDP’li üyeler katılmadı. Komisyona aile ve sosyal hizmetler ile milli eğitim bakan yardımcıları, bakanlık temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.
Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, teklifin 1’inci maddesinde, Anayasa’nın ‘Din ve Vicdan Özgürlüğü’ başlıklı 24’üncü maddesinde kadınların başörtüsü nedeniyle veya başörtüsü nedeniyle ayrımcılığa uğramamasını sağlayacak değişikliğin yer aldığını belirtti. temel hak ve özgürlüklerden eşit olarak yararlanabileceklerini; Anayasa’nın 41’inci maddesine ‘Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları’ başlıklı ikinci maddesinin eklendiğini, evlilik birliğinin ancak bir erkek ile evlenmesi ile kurulabileceğini ifade etti. bir kadın. Başörtüsü yasağına ilişkin bir yasa olmamasına rağmen ülkemizde başörtüsü yasağı yıllardır uygulanıyor ve bir daha asla dönmek istemeyeceğimiz mağduriyetler yaşadık. Kızlarımızın ve kadınlarımızın maruz kaldığı trajedi başörtüsü bir dönemin kara lekesi olarak tarihe geçti, üniversite koridorlarında itilip kakılmak, ‘başı kapalı’ diye derslere girememek, kamuda çalışmak bir yana, kamuya alınmıyor. binalarda başları kapalı olduğu için, başörtülü fotoğraflı nüfus cüzdanı basılmadığı için ve anayasal vatandaşlık haklarını kullanamadıkları için mağdur oluyorlar Evlenince mağdur edilen kadınların görüntüleri uzak değil diplomaya, yemin törenine götürülmeyen çocuklarının annelerini, üniversitelerde kurulan ikna odalarını kimsenin unutabileceğini zannetmiyorum. Mağdur sadece kadınlar mı? kızı başörtülü olduğu için eğitim hakkını kullanamayınca okulu bırakma kararı alırken, yılların emeğini düşünerek gözyaşı döken babalar, eşleri kamuoyunda soruşturulup işten atılan eşler de mağdur oldu.
Komisyon Başkanı Beyazıt’ın konuşmasının ardından teklifin genel olarak görüşülmesine geçildi.